02 de novembre 2015

Recuperat el Toc de Difunts tradicional, el pa-i-nous

http://3.bp.blogspot.com/-JQi1lXB6dUo/VA75viv5VyI/AAAAAAAAAZ8/yZAr70kglEk/s1600/campanar%2B-%2B1950.jpg
Els Campaners de Reus -els agrupaments escoltes Misericòrdia i MontsantCim- han recuperat durant la tarda de Tots Sants el Toc de Difunts de forma manual i tradicional des del campanar reusenc. 

L'any 1959 es jubilà el darrer campaner de Reus, que no fou substituït. L'any 2000, 41 anys després, els agrupaments escoltes Misericòrdia i MontsantCim assumeixen voluntàriament i de forma gratuïta la tasca de recuperar els tocs tradicionals de forma manual i es converteixen en els campaners de la ciutat. Des de llavors s'han recuperat els tocs vinculats a la festa major i s'han fet tocs especials en moments concrets. Ahir, dia de Tots Sants, es feu un pas més i es recuperà el Toc de Difunts de la tarda de Tots Sants, una altra tradició molt arrelada a la nostra ciutat i que també s'havia perdut.

Els joves escoltes reusencs van fer repicar les dues campanes del 5è pis del campanar de la Prioral des de passades les 6 de la tarda fins les 10 del vespre, amb alguna pausa entremig. I ho feren col·laborant en una iniciativa de l'empresa Còdol Educació que organitzà unes visites teatralitzades al mateix indret.

Aquest toc era popularment conegut com a "pa i nous" en clara referència al so emès per les dues campanes: "la de Sant Jaume es menja el pa i la de Sant Pau trenca les nous", es deia popularment. Era el toc pels difunts de 4a categoria, els de classe social més baixa.

El toc de difunts es feia tradicionalment, abans de la guerra, amb les campanes de Sant Jaume i de Sant Pau, desaparegudes l'any 1936. Des dels anys 40 es tocà amb les actuals campanes de Misericòrdia i de Sant Pau, de diàmetre i característiques similars a les desaparegudes. Han estat aquestes mateixes dues campanes les encarregades de tornar-lo a fer sonar. El toc consisteix en batallades rítmicament alternes de les dues campanes, amb un moviment final lleugerament accelerat.

El campanar ha estat tradicionalment molt lligat a la festa de la castanyada i el dia dels difunts. Diu la llegenda que la castanyada nasqué de l'àpat que el campaner i els seus ajudants feien dalt del campanar mentre tocaven el toc de morts durant la nit de Tots Sants: els fruits del temps ben calents per no passar fred durant la llarga nit de treball.

Tot i que aquesta és una festa religiosa, el record i l'adoració als difunts va més enllà de la tradició cristiana i es pot considerar un esdeveniment social i ciutadà.

Foto: El campaner de Reus realitzant un toc amb les campanes de Misericòrdia i St. Pau -probablement el toc de morts- a la dècada dels anys 50 del segle XX.


Fotos: Toc de Difunts, 1-11-2015.



I, finalment, aquí hi trobaràs un recull de premsa amb una selecció d'allò publicat aquests dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada