Altres elements

Rellotge  --  Carilló  --  Matraques  --  Altres

Altres elements actuals o que tradicionalment havien existit al campanar:


El rellotge
El rellotge del campanar està situat al quart pis. Fou construït per Louis Dauphin el 1883 i modificat per Cronos de Roquetes per carregar amb un motor les tres cordes.

Després de molts anys parat i malmès pel pas del temps, el curs 2012-13 va ser restaurat pels alumnes del grau superior de Mecanització de l'Institut Domènech i Montaner, amb el professor Antoni Nogués -amb un ampli currículum en rellotgeria- al capdavant.
Actualment el rellotge funciona però sense cap mena de connexió amb les campanes.

Posteriorment creen l'associació Amics dels rellotges de Reus (facebook), amb l'objectiu de preservar i divulgar el patrimoni mecànic i cultural dels rellotges.

>> Bloc del procés de restauració del rellotge.



El carilló
Per Sant Pere del 1964 es va inaugurar el carilló, que va canviar la sonoritat que tenia tradicionalment el campanar amb la melodia dels ‘Goigs de la Verge de Misericòrdia’, gràcies a la donació d'un equip automàtic i de megafonia que van realitzar els Guardadors de la Tronada.
Després d'uns anys fora del campanar, recentment ha estat restaurat pels Amics dels Rellotges de Reus i torna a lluir a la sala del rellotge.
>> VÍDEO del carilló <<



Les matraques
Al sisè pis, i al costat de la campana de sant Bernat, hi hagué fins al 1936 les matraques, un artefacte de fusta i ferro que, per percussió produïa un soroll molt especial. Es tocava per setmana santa, quan hi havia un silenci respectuós per la passió de Crist que no es podia trencar ni pel so de les campanes.



Altres elements
Al sisè pis, enmig de la planta i just a sota de la Petra Clàudia s'hi ubica un vèrtex geodèsic amb l'antiga placa oficial de l'Instituto Geográfico Nacional. Segons sembla, actualment ja no forma part de la xarxa geodèsica de Catalunya i, per tant, està en desús.


Durant la festa major es manté hissada al pinacle major del campanar una bandera, posada amb un antic sistema de corrioles per membres de l'Associació Excursionista de Reus. Per Sant Pere s'hi col·loca la bandera de Reus i per Misericòrdia la bandera mariana.



Al mur exterior, a poca alçada, hi ha l'única teiera de la ciutat conservada al seu lloc d'origen. Al seu temps es destinava a enllumenar el carrer. Avui només s'encén per la festivitat de sant Pere.





Font i més informació:

Fotos:
1.- Rellotge > pròpia.
2.- Carilló > Amics dels Rellotges.
3.- Vèrtex geodèsic > pròpia.
4.- Hissada de la bandera > ReusDiari.cat 
4.- Teiera > Salvador Palomar a La Teiera.