26 d’octubre 2017

El Govern declara els tocs de campana com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional

Aquest dimarts 24 d'octubre el Govern del nostre país ha declarat els tocs de campana com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional i n’ha acordat, per tant, la seva inscripció al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
Aquest fet suposa un important reconeixement a la nostra tasca, una empenta per a la revaloració del món campaner i un al·licient per a continuar recuperant tocs oblidats.

Reproduïm dos petits fragments de l'acord de govern:
"La campana és un nexe i un facilitador de la vida comunitària, un mitjà de comunicació immediat i eficaç que marca i estructura el temps —el quotidià i l'extraordinari— i que subratlla els moments de celebració i els fets extraordinaris o tràgics. Han existit una gran diversitat de tocs locals, ordinaris i extraordinaris. Cada poble mantenia els seus tocs característics, que eren transmesos via oral o a través de les consuetes. Un llenguatge particular gestat al llarg del temps en el si de la pròpia comunitat."

"Les campanes i els campanars són elements de referència del patrimoni cultural, festiu i sonor de Catalunya. La seva conservació i transmissió a les futures generacions també passa per la utilització i la recuperació dels tocs manuals. Que les campanes segueixin tocant és reafirmar una identitat i una tradició mil·lenària."

>> Veure l'acord de govern al DOGC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada