22 de juny 2017

El so de les campanes anuncia, un any més, la Festa Major


Com ja és habitual, des de fa 17 anys, els Campaners de Reus farem sonar el campanar de forma manual i tradicional recuperant els antics tocs en motiu de la festa major. 
El dia de Sant Joan després del pregó i de la primera Tronada, celebrarem l'inici de la festa amb la versió curta del Toc General, amb totes les campanes. Aquest toc també serà l'encarregat d'acompanyar l'anada a Completes del dia 28 i la processó solemne de Sant Pere, el dia 29. Enguany, per 2n any consecutiu, es podran ventar les campanes del primer pis, després que l'any passat recuperessin el moviment.
El Toc de Festa, de 15 minuts de durada, es podrà escoltar la vigília -dia 28- (a les 9, a les 12 i a les 5) i el dia de Festa Major -dia 29- (a les 9 i a 2/4 de 6) per anunciar la festivitat i també la sortida dels gegants. Aquest toc es fa amb un alegre repic molt característic de la campana dels gegants i la Petra Clàudia. 

El toc de la festa major petita, la novetat d'aquest St Pere
Després que aquest toc s'estrenés per acompanyar el seguici petit durant la darrera Festa Major de la Misericòrdia, a càrrec dels grups de Pioners i Caravel·les (joves de 14 a 16 anys), ara per Sant Pere serà a càrrec dels adolescents d'11 a 13 anys, anomenats Ràngers i noies Guia.

Els campaners som els agrupaments escoltes Misericòrdia i MontsantCim, dues entitats amb història a la nostra ciutat. Som entitats on l’infant i jove és el centre de l’acció educativa, i per tant, hem cregut necessari fer-los partícips també de la implicació a la festa major.

El "Toc de la Festa Major petita" acompanyarà el seguici infantil des del seu inici fins a l'entrada a plaça dels elements. Atès que no hi ha constància històrica de cap toc infantil ha calgut crear-ne un de nou i per a fer-ho s'ha analitzat els antics tocs vinculats a la festa i a les processons i a partir d'aquí s'ha creat un toc nou que guardi similituds amb els tocs festius actuals però que no s'hi pugui confondre i que sigui assumible per nens/es i adolescents. També ha calgut tenir en compte la sonoritat i les característiques tècniques de les actuals campanes.

El toc, que es podrà escoltar el dimarts 27 de juny a partir de les 6 de la tarda, es realitzarà amb les campanes de Sant Pau i Misericòrdia tocant simultàniament. La campana de Sant Pau serà ventada mentre la campana de Misericòrdia contribuirà al toc amb un alegre repic ràpid.
Aquest toc s'inspira amb el toc de festa actual i també té algunes similituds amb els tocs festius anteriors a la guerra, especialment el toc de les processons ordinàries, o un dels fragments del toc de festa de l'època.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada