Les campanes


Al campanar de Reus només s'hi conserven 4 campanes:

A la cinquena planta, tot i estar refoses diverses vegades, hi hagué les campanes de Jesús, de Sant Pere, de Sant Pau i de Sant Jaume, desaparegudes durant la guerra. Cap els anys quaranta se'n van instal·lar dues de noves: la de Misericòrdia el 1941, que ocupa el finestral de Sant Pere, en direcció nord, i la de Sant Pau (o del treball) el 1943, al seu costat.

La història ens diu que la campana de Sant Pere era més antiga que el propi campanar, ja que provenia de l'antiga església. Patí diverses refoses i fins i tot un canvi de nom. Era la responsable del toc matinal de l’àngelus, anunciant l’arribada d’un nou dia.
Des del 1936 al 1941 aquest pis romangué sense campanes.

Al centre de la sisena planta i assentada sobre dos cavalls de fusta, hi ha la Petra Clàudia o campana horària, que és la més gran que ha tingut Reus: fa 1,36 m de boca i 1,33 m d'alçada, pesa 1456 kg i data del 1573 (refosa l'any 1883). Al seu costat hi ha la de Sant Bernat, campana dels quarts coneguda com la dels Gegants, orientada al Mercadal i refosa el 1990 durant la restauració del campanar.
La Campana de Sant Bernat, tot i dir-se “dels quarts”, actualment no fa aquesta funció, ja que aquests es toquen amb la campana de Misericòrdia, del pis inferior. 


Avui en dia, la campana dels gegants és la única que pot ser ventada i posar-se a seure, ja que les dues del pis inferior estan fixades des de l'any 1990, i la Petra Clàudia no pot moure's degut al pèssim estat de conservació de l'estructura de fusta que la sustenta.


La Petra Clàudia
Any: 1883
Diàmetre: 136 cm
Pes: 1.456 Kg
Fonedor: Ramon Pomerol (Reus).
Funció: Campana horària (d'ús civil).
>Més informació<


La campana de Sant Bernat, o dels gegants
Any: 1990
Diàmetre: 85 cm
Pes: 356 Kg
Fonedor: Guixà (Monistrol de Montserrat).
Funció: Campana dels quarts (d'ús civil), tot i que actualment no fa aquesta funció.
>Més informació<


La campana de Misericòrdia
Any: 1941
Diàmetre: 116 cm
Pes: 904 Kg
Fonedor: Rosés Germans (Silla, País Valencià).
Funció: Tradicionalment, d'ús religiós. Actualment toca els quarts.
>Més informació<


La campana de Sant Pau, o del treball
Any: 1943
Diàmetre: 85 cm
Pes: 356 Kg
Fonedor: Rosés Germans (Silla, País Valencià).
Funció: Tradicionalment, d'ús religiós.
>Més informació<


Campanes desaparegudes
El Campanar de Reus, al llarg de la seva història, ha tingut diverses campanes que han estat refoses o bé han desaparegut. En aquest enllaç pots consultar-les totes: les desaparegudes i les actuals.
Font i més informació:
Campaners.com
FestesReus.cat (Marc Navarro)


Fotos:
Campana de Sant Pere 1829-1925 > Campaners.com
Dibuix gran: campana Petra Clàudia > Campaners.com
Dibuixos petits -en ordre-:  campanes de Jesús, Sant Bernat de Mascalvó, Sant Jaume, Sant Pau i Sant Pere > Campaners.com