21 de juny 2020

La Festa Major s'anuncia, enguany també, a toc de campana.

Les campanes repiquen manualment per Festa Major ininterrompudament des de fa 20 anys.


Com és habitual, els Campaners de Reus farem sonar el campanar de forma manual i tradicional en motiu de la Festa Major de Sant Pere, com venim fent ininterrompudament des de que vam recuperar la tradició l'any 2000, tot just ara fa 20 anys.

El primer toc es realitza per anunciar l'inici de la festa, tot just després del pregó i la primera Tronada, el dia 24 al vespre. Enguany no hi haurà Tronada, però el campanar ressonarà igualment per donar la nova als reusencs. Interpretarem el Toc General, amb totes les campanes existents. 

El dia 28 de juny anunciarem la vigília de la festivitat interpretant el Toc de Festa a les 9 del matí, a les 12 del migdia i a les 5 de la tarda. Enguany aquests tocs no podran anar acompanyats de la sortida dels gegants i altres elements.

Enguany tampoc es podrà acompanyar l'anada i tornada de Completes, ja que no es farà la tradicional cercavila del seguici i la corporació municipal, però de manera extraordinària s'interpretarà igualment el Toc General, durant menys estona de l'habitual, de forma gairebé testimonial.

El dia 29, diada de Sant Pere, a les 9 del matí repicarem el Toc de Festa per anunciar a la ciutat que estarem de Festa Major. A la tarda també repicarem el Toc de Festa, que enguany no podrà anunciar l'anada a ofici del seguici festiu i les autoritats, i simplement anunciarà l'ofici i la festivitat de Sant Pere (per tant, canvia d'horari i enguany serà a les 18.15 h).
Després de l'ofici (aprox a les 19.30h) es realitza la tradicional professó solemne, acompanyada del Toc General. Enguany la professó serà per dins el temple i per tant, professó i Toc General tindran una durada molt més curta de l'habitual. Serà un format molt similar al que ja es va realitzar el diumenge de Corpus. El toc de festa anuncia oficialment la festivitat i la vigília. Tradicionalment s’ha associat aquest toc a la sortida dels gegants, arribant-ne a canviar el motiu original. 
Enguany, degut a que no és possible la sortida dels gegants, el toc recupera el seu sentit original. 
Té una durada de 15 minuts i consisteix en l'alegre repic de la campana de Sant Bernat o dels Gegants, la més petita, i el repic a ritme constant de la Petra Clàudia, la campana major del nostre campanar.

El toc general acompanya l'anada i tornada de Completes de la vigília i la professó de la tarda de Sant Pere. Enguany, tot i que no hi haurà seguici per anar i tornar de Completes, s'interpretarà igualment. En canvi, la professó sí que es realitzarà però per l'interior de la Prioral i, per tant, el toc l'acompanyarà igualment. Enguany, doncs, la durada del Toc General serà molt més curta que l'habitual, gairebé testimonial.  Aquest toc es reserva per a les grans ocasions, posant en moviment totes les campanes del campanar. 
Actualment la Petra Clàudia resta immòbil, i tan sols es pot repicar simulant-ne el moviment. La resta de campanes sí que poden ser ventades, tot i que les del pis inferior no produeixen el seu so original i tradicional.  

Tocs i altres actes suspesos


Ja que no sortirà la cercavila amb la versió infantil dels elements del seguici, els adolescents del cau (unitat de Ràngers i noies Guia) tampoc podran interpretar el Toc de la Festa Major petita per acompanyar-la. Confiem en que es pugui recuperar en la propera festa de Misericòrdia.

Tampoc podrem obrir i ensenyar el campanar a la ciutadania el matí del dia de Sant Pere, en les tradicionals visites al campanar, ja que és impossible mantenir la distància física de seguretat dins la torre.

Finalment, tot i que enguany fa 20 anys de l'inici del projecte dels campaners per part dels 2 agrupaments escoltes que ho duem a terme, hem decidit no realitzar cap acte públic de celebració.

Bona festa major a tothom!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada