29 d’octubre 2017

Per Tots Sants, el toc de difunts

El vespre de Tots Sants el centre de la ciutat es tornarà a tenyir d'un ambient lúgubre. A partir de les 8 del vespre els Campaners de Reus repicarem manualment el tradicional toc 'de pa i nous', el toc de difunts més sobri, anunciant la vigília del dia dels difunts.

El toc 'de pa i nous' s'anomena així en clara referència al so emès per les dues campanes: "la de Sant Jaume es menja el pa i la de Sant Pau trenca les nous", es deia popularment. Era el toc pels difunts de 4a categoria, els de classe social més baixa.

El toc de difunts es feia tradicionalment, abans de la guerra, amb les campanes de Sant Jaume i de Sant Pau, desaparegudes l'any 1936. Des dels anys 40 es tocà amb les actuals campanes de Misericòrdia i de Sant Pau, de diàmetre i característiques similars a les desaparegudes. Aquestes mateixes dues campanes són les encarregades de tornar-lo a fer sonar actualment. El toc consisteix en batallades rítmicament alternes de les dues campanes, amb un moviment final lleugerament accelerat. [veure vídeo de l'any passat]


Partitura del toc tradicional, anterior al 1936.
Font: Les campanes del nostre campanar, Pere Barrufet i Puig, Reus, 1953.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada